De film 'Birthday Party' van Stef Pieper en Mathilde van Ravensberg ontving bij de eerste editie de publieksprijs. De overige films 'Kijken met je handen' van het SEC filmcollectief,  'De schoonste zijt gij' door leerlingen van het Pallas Athene college en ''Wachten' van Tegendraads.

Follow the Beamer trekt veel belangstelling

Door de koude donkere straten van Ede, die er normaal verlaten bij liggen, liep zaterdagavond een grote groep mensen achter een beamer op wieltjes aan. Het was het nieuwe filmfestival ‘Follow the Beamer’. Hierbij worden korte films vertoond op Edese gebouwen. De films zijn gemaakt door regionale filmmakers en moeten een link hebben met gebouw waar het op geprojecteerd wordt.

 

Na een rondje door Ede centrum en vier korte films verder mocht het publiek stemmen wie volgens hen de film gemaakt had die het meeste raakte en een verhaal vertelde wat paste bij de locatie. De film ‘Birthday Party’ van Stef Pieper werd de winnaar. De film gaat over een man die zijn 75e verjaardag in eenzaamheid viert en besluit dat het anders moet. Hij wacht niet langer af maar gaat er op uit in een levensgroot Donald Duck pak en geeft zo kinderen, en zichzelf, een geweldige dag. De film werd vertoond bij de Meetinn waar mensen worden opgevangen die het om diverse redenen even moeilijk hebben. Mensen die er ook op uit gaan en elkaar bij de Meetinn ontmoeten.

De film is extra bijzonder omdat scriptschrijver Mathilde van Ravensberg, de moeder van filmmaker Stef, met kerst omkwam bij een verkeersongeluk. Het was mede daardoor een emotionele avond. Toch overheerste er ook bij de filmmaker vooral blijdschap en trots dat de film toch vertoond kon worden en hij publieksprijs ‘de gouden camera’ in ontvangst kon nemen. “Voor jouw mamma” sprak hij en keek naar de sterrenhemel in de donkere nacht.

De andere films hadden stuk voor stuk een eigen verhaal en eigen sfeer. De film ‘De schoonste zijt gij’ was gemaakt door leerlingen van het Pallas Athene college en vertelde een modern sprookje in een Edese supermarkt. ‘Wachten’ van Theater Tegendraads liet door een muziekfilm zien dat dromen uitkomen en ‘Wonder’ van het SEC collectief was een mini-documentaire over ouderen met een visuele handicap. Ze werken aan beelden van speksteen en konden toch zien door te voelen. 

Al met al een zeer geslaagde en gelaagde avond waarbij het nieuwe initiatief ‘Follow the Beamer’, tijdens een koude winternacht, een warme plek kreeg in de harten van de bezoekers.